Mamos gimimas. Apie nėštumą ir gimdymą.

Paskelbta Viktorija G

Visus 9 mėnesius laukiant didžiojo stebuklo – karalių karaliaus pono kūdikio gimimo, šiam pasirodžius, visas ypatingas dėmesys skiriamas išskirtinai jam, tačiau pamirštama, kad kartu gimsta ir nauja mama. Laimės ir pažinties laukimo išvarginti pasimeta tėčiai, seneliai, broliai, sesės bei draugai, kurie nepaliauja klausti – „kaip, kaip gi tas mažylis, ar sveikas, ar viskas gerai?“. O mama? Jos paklausė? Jei taip, puiku – galima manyti ją supa (kaip ir visas kitas mamas) mylintys, nuovokūs artimieji, kurie net ir tokioje akimirkoje sugeba išlaikyti sveiką nuovoką.

O jei rimtai, neretai ir pati naujai gimusi mama pamiršta, kokį didelį darbą nuveikė, kiek daug resursų pareikalavo nėštumas, kokia ji yra svarbi ir besąlygiškai reikalinga mažyliui – reikalinga sveika, stipri, kiek galima daugiau pamiegojusi ir, be abejonės, laiminga.

Anot Moterų gyvenimo kokybės po gimdymo tyrimo[1] rezultatų (kuriame dalyvavo beveik 3000 moterų), cezario operacija, priešlaikinis gimdymas, sveikatos problemos nėštumo metu yra pagrindiniai faktoriai, kurie neigiamai įtakoja moterų pačių savo gyvenimo kokybės vertinimą 3 metus po gimdymo. Akivaizdu, kad nė vieno iš šių faktorių kontrolė nėra mamos valioje, tačiau rūpinimasis savimi ir savo fiziologine sveikata – be galo svarbus.

Moters kūnas nėštumo, gimdymo bei pogimdyviniu laikotarpiu išgyveną stebuklingą virsmą, kurio, deja, ne visi aspektai yra malonūs: vargina pykinimas, vėliau nugaros skausmai nėštumo metu, dažna problema po gimdymo – pilvo raumenų suglebimas ar net prasiskyrimas (pilvo raumenų diastazė), pasikeitusios kūno formos, ko pasekoje - skausmas juosmens srityje, kritinis savęs vertinimas estetiniu požiūriu. Nors daugelį šių nėštumo metu bei po gimdymo (net ir cezario) atsiradusių problemų žada išspręsti prilaikanti pilvo juosta nėštumo metu ar laiku pradėtas dėvėti pilvo raumenis atstatantis korsetas po gimdymo (taip pat rekomenduojamas ir po cezario operacijos), deja joks medžiagos audeklas dar nėra sukurtas, kad naujai gimusią mamą per naktį paverstų ligi nėštumo buvusių formų. Taip, mamos, ypač jaunesnio amžiaus sparčiai grįžta į ankstesnes formas, tačiau tos, kurios gimdo ne pirmą kartą, kurios yra vyresnio amžiaus ar nėštumo metu iš tiesų valgė už du, tikrai turės paplušėti. Jokiu būdu nereiškia, kad mamos, besidžiaugdamos kūdikiu turėtų laikytis dietos ar bėgti į sporto salę, galiausiai naujos formos gali taip tikti mamai, kad daro ją tūkstantį kartų gražesne jai pačiai – juk svarbiausia, kad naujoji mama gerai jaustųsi pati, kad mityboje netrūktų naudingų medžiagų, kad fiziniai krūviai nepridarytų daugiau žalos nei naudos (kiekvienu atveju, be abejonės, bet kokia fizinė veikla turi būti pradėta atsižvelgiant į gydytojo nurodymus).

Vis tik, tikslinga atkreipti dėmesį į problemą, kuri savyje, kaip ir pati moteris talpina ne tik fiziologiją, bet ir estetiką, apie problemą, kuri vargina tiek lieknas, tiek stambesnes nėštukes po gimdymo – baisioji pilvo raumenų diastazė.

Baisi ji tiek, kiek baisus nežinomas žodis. Pirmiausia, reikia turėti omenyje, kad paskutinįjį nėštumo trimestrą pilvo raumenų atsiskyrimas būdingas beveik visoms nėščiosioms, jį sukelia sparčiai augantis mažylis - didėjanti placenta tempia pilvo raumenis ir tai yra visiškai normalu. Deja, ne visų moterų po gimdymo šie raumenys atsistato ir tai nėra tik estetinė problema – didelio laipsnio diastazė sukelia apatinės nugaros dalies skausmus, netaisyklingą laikyseną, silpną dubens dugną, šlapimo nelaikymą, vidurių užkietėjimą, išvaržas. Nustatyta, kad aukštesnio laipsnio diasazė dažniau pastebima tarp moterų, kurios iki nėštumo buvo smulkaus sudėjimo, siauru dubeniu, kurių mažyliai didesni už vidutinius, kai laukiamasi daugiau nei vieno mažylio ar tarp nėštumų mažiau nei 2 metai, kai nėštumo metu per daug ir per intensyviai sportuojama, kai atliekama cezario operacija.

Atkreiptinas dėmesys, kad tinkamas ir laiku pradėtas dėvėti korsetas po gimdymo gali įtakoti fiziologinį pilvo sienos raumenų atsistatymo procesą. Neretai mamos nuvertina aukščiau minėtus audeklus - ypač korsetą, skirtą dėvėti po gimdymo ar cezario operacijos ir padedantį atstatyti pilvo sienos raumenų tonusą (mažina, kompensuoja pilvo raumenų diastazę), kaip neva tik estetinę priemonė, kuri iš tiesų yra ir turi būti naudojamas kaip medicininė priemonė. Ne vienoje valstybėje korsetai po gimdymo kompensuojami gimdyvėms, kaip ir bet kurios kitos ortopedinės priemonės sergantiesiems. Pažymėtina, kad be korsetų sumažinti diastazę padės kineziterapija, o aukštesnio laipsnio – tik chirurginis gydymas.

Kalbant apie nėštumo ir gimdymo laikotarpį, iš anksto paruoštas kūdikio kraitelis, išmanūs prietaisai lengvesnei tėvystei: migdukas, kūdikio monitorius, mišinuko aparatas ar elektrinis pientraukis padės mamai sutaupyti ne vieną minutę, tačiau vykstant į gimdymo namus nereikėtų pamiršti ir būsimosios mamos kraitelio, kuriame be kita ko turėtų rastis ir korsetas po gimdymo.

Ir pabaigai, šeima, artimųjų palaikymas ir galimybė numigti papildomą valandą – tai tie dalykai, kurie iš teisų padės naujai gimusiai mamai atrasti laimingos mamos paslaptį.

 

Mūsų skaitytojams  - suomių gamintojo Lola&Lykke sertifikuoti diržai nėščiosioms bei pilvo raumenis atstatantys korsetai po gimdymo (kurie yra ES sertifikuoti medicinos gaminiai – jų kokybė ir rezultatai pagrįsti ir patvirtinti moksliškai, tad iš tiesų padeda moteriai jaustis geriau nėštumo metu bei atstatyti kūno formas (ne tik estetiniu, bet ir fiziologiniu aspektu) po gimdymo):

https://babybaby.lt/collections/lola-lykke

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6462924/

3 komentarai


  • ] Ufwmaoc xhk.aukw.babybaby.lt.kdv.em http://slkjfdf.net/

    iopunarxoxuid

  • ] Gazufe dgu.njwo.babybaby.lt.kpc.bt http://slkjfdf.net/

    yovunegrecoca

  • ] Aqemufaqe pai.ehee.babybaby.lt.rnu.dw http://slkjfdf.net/

    izucidenu

Palikti komentarą