Ką turi žinoti kiekvienas tėtis ir mama apie kūdikio kambario temperatūrą

Paskelbta Viktorija G

Kai ilgai lauktas džiaugsmas pagaliau pasibeldžia į šį pasaulį ir savo mažutėliu kūneliu, garsiu verksmu ir pačiomis gražiausiomis akimis užtvindo namus neapsakomu laimės pojūčiu, norime jam – mūsų išlauktam, išbučiuotam ir pačiam pačiausiam mažyliui duoti viską ir tas viskas turi būti toks kaip ir jis (mažylis) – pats pačiausias, jei žaislai – tai geriausi, jei daiktai – tai patikimiausi, jei apkabinimai – tai stipriausi, jei švelnumas – tai mieliausias, jei šiluma – tai didžiausia. Ir neretai mamos, joms antrinančios jųjų mamos, tėčiai ir seneliai daro viską ką ik gali, tame tarpe ir “kaitina” mažylį ne tik bučiniais, glostymais, bet dargi apklotais, kaldrytėmis, lovelių apsaugomis, užkaišytais langais ir elektriniais šildytuvais.

Ar teko kam matyti vasarą kūdikėlį dailiame meškučio kombinezone? O apklotą merino vilnos apklotu, nes toks gaminys neleidžia sukaisti ir sušalti esant net +25 laipsniams? Bet meilė yra meilė.. Norime ja apsupti, apčiūčiuoti ir saugoti mažuosius nuo visko – vėjo, ligų, šalčio, nesėkmių tad giliai širdyje vildamiesi, kad kaldrytė ar išmegztas dekutis apsaugos mūsų didžiausiąjį turtą nuo visų negandų, uoliai klojame, maturuojame ir sergime.

Anaiptol, nežiūrint noro viską užkloti ir skurti mamos pilvelio šilumą šioje žemėje, kūdikiams perkaitimas ypatingai pavojingas - per šilta miego aplinka kūdikiui yra vienas iš SKMS (SKMS - staigios kūdikių mirties sindromas) rizikos faktorių.

Neonatologai rekomenduoja kūdikius migdyti esant aplinkos temperatūrai nuo 18 iki 20 C laipsnių.

Šioje temperatūroje geriau išsimiegoti turėtų ir tėveliai, neretai išvarginti dienos rūpesčių ir užklupusių džiaugsmų. Nors rekomenduojamas temperatūros diapazonas ir nereikia siekti vieno konkretaus laipsnio, tačiau kambaryje, kuriame miega mažylis tikslinga turėti termometrą, kuris pagelbės stebėti ir esant poreikiui koreguoti kambario temperatūrą. Nepamirškite kambario, kuriame miega mažylis periodiškai vėdinti, esant poreikiui galite pasinaudoti šildytuvu ar vėjeliu, o vaikiška patalynė (paklodei) turėtų būti tik iš natūralios medvilnės.

Esant 18 – 20 laipsnių temperatūrai mažylis turėtų komfortabiliai jaustis ir miegui turėtų pakakti lengvo smėlinuko ar miegmaišio. Miegmaišis, smėlinukas skirtingai nei kaldrytės ar apklotai, nekelia papildomos grėsmės kūdikiui užsikloti veiduką. Vis tik, kiekvienas kūdikis – individualybė, kuris, nepaisydamas mokslinių tyrimų ir rekomendacijų bus akivaizdus įrodymas, kad tas, kas tinka viskam – netinka niekam. Labai svarbu, kad tėveliai (mamos ir tėčiai) tinkamai tikrintų mažylio kūno jutiminę temperatūrą (tai galioja tiek grįžus iš lauko, tiek miegant ar užsiimant bet kokia kita veikla – ropojant, mokantis vaikštant ar vėliau siaučiant po kambarius) – tinkamiausia vieta tikrinti, ar mažylis neperkaitęs – kakliukas iš nugarinės pusės – būtent čia priglaudus pirštus pajusite, jei mažylis perkaitęs, o ne liedami delniukus ar pėdutes, kurie iš tiesų neatspindi mažylio šilumos. Prakaitavimas, paraudę skruostai, bėrimai, drėgni plaukai ir padažnėjęs kvėpavimas taip pat byloja, kad mažyliui per karšta.

Ne mažiau svarbu, kad susirgus kūdikiui jo taip pat neperkaitintumėte – pakilus temperatūrai, mažylis turi turėti galimybę vėsintis, tad dirbtinai nekelkite jo karščiuojančio kūnelio temperatūros dar labiau apklostydami.

 

Bent iki 6 mėnesių amžiaus atsisakykite lovelių apsaugos, bet kokių minkštų žaislų ir apklotų kūdikio lovelėje. Jei manote, kad gyvenate arktinėje Lietuvos dalyje, kur iš tiesų temperatūra žemesnė, nei rekomenduojama ir tiesiog privalote apklostyti kūdikį – privirtinkite kaldrytę, kad maksimaliai būtų užklota iki mažylio krūtinės ir neliktų jokios, net fantastinės galimybės mažyliui užsidengti veidelį (nors jei gyvenate toje arktinėje dalyje, greičiausiai bus paprasčiau persikraustyti į šiltesniąją dalį).

Amerikos pediatrijos akademija rekomenduoja miegoti su kūdikiu viename kambaryje bent iki 6 mėnesių (bet ne vienoje lovelėje). Tai ne tik sumažina SKMS tikimybę, bet ir leidžia atidžiai stebėti kūdikio bei kambario temperatūrą.

 

Ir pabaigai, nepamirškite, kad Jūsų kūdikis unikalus, neapsakomai išmanus organizmas, kuriam šimtas apklotų bei įrenginių tik trukdys natūraliai reguliuoti kūno temperatūrą.

27 komentarai


  • No Prescription[/url] Amoxicillin 500mg nmd.uhmy.babybaby.lt.rhh.oe http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    avetutop

  • ] Amoxicillin 500mg Capsules mhq.jivp.babybaby.lt.dpt.er http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

    itasujaaci

  • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500mg Capsules vfo.rgts.babybaby.lt.ylr.xo http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    etalupekuvuc

  • ] Amoxicillin Online gvo.jvwo.babybaby.lt.uev.yf http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

    ixizlwsaeponq

  • Amoxicillin[/url] Amoxicillin bjg.szii.babybaby.lt.nri.do http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    afepvexisu

Palikti komentarą