Naudoti daiktai kūdikiui: kas padės sutaupyti ir ko geriau nepirkti (II dalis)

Paskelbta Viktorija G.

Atkeliaujant naujam šeimos nariui tikslinga labai racionaliai suplanuoti ir paskirstyti biudžetą – išlaidų, patikėkite, vis tiek bus daugiau, nei galite įsivaizduoti – tai ypač galioja laukiantis pirmojo vaikelio. Pagrindiniai brangesni daiktai, kuriuos paprastai įsigyja kiekviena šeima prieš gimstant mažyliui: lovelė,  čiužinukas, vežimas ir automobilinė kėdutė.  Būsimieji tėveliai ne mažiau atidžiai į kūdikio kraitelį renka ir visą aibę ne tokių brangių daiktų, kurie būtini pasitinkant naujagimį: rūbeliai, žaislai, maudymo bei higienos priemonės, vystymo stalas, čiulptukai, buteliukai, o vaikučiui kiek ūgtelėjus skuba įsigyti maitinimo kėdutę ir visą galybę maisto ruošimo bei maitinimo priemonių: lėkštės, šaukšteliai, gertuvės ir pan. rakandai keliauja į namus. Kuriuos iš šių daiktų vertėtų įsigyti ne naujus ir taip ne tik sutaupyti šeimos pinigus atostogoms ar kitiems tikslams, bet tuo pačiu mažinti visuotinį neatsakingą vartojimą?  Kaip rašėme ankstesnėje apžvalgoje, automobilinė kėdutė yra tas daiktas, kurį rekomenduojama įsigyti naują.

Vežimėlis

Turint omenyje, kad vežimėlių kainos siekia iki kelių tūkstančių eurų, naudotas, bet tausotas vežimėlis gali kuo puikiausiai teikti džiaugsmą ir antram ar net trečiam vaikučiui. Vis tik, renkantis naudotą karietą būtinai atkreipkite dėmesį į keletą pagrindinių aspektų: pagaminimo data – nuo 2015 metų rugsėjo daugeliui gamintojų pradėti taikyti griežtesni saugumo bei kokybės reikalavimai; pasitikrinkite, ar gamintojas neatšaukė konkretaus Jūsų pasirinkto modelio; būtinai prieš pirkdami išbandykite. Nesusigundykite tik vardu – žinoma, garsūs ir žinomi gamintojų vardai yra ne tik prestižas, bet dažnai ir kokybė, tačiau įsigydami konkretų naudotą vežimėlį atkreipkite dėmesį į jo važiavimo stabilumą, tvirtumą, ar nėra trūkstamų ar silpnai besilaikančių detalių, akivaizdžiai ne gamintojo įrengtų sutvirtinimų. Be abejonės, atkreipkite dėmesį į švarą. Ne tik parduodamo daikto, bet ir pardavėjo – nesitikėkite, kad Jums nevalyvai atrodantis asmuo su vežimėliu elgėsi geriau nei pats su savimi. Jei renkatės sportinį vežimėlį ar skėtuką – jame turi būti saugos diržai einantys per petukus (5 taškų užsegimo sistema)  - įsitikinkite, kad jie nesuplyšę, kad užsegimas veikia patikimai, nėra išlūžęs ar įskilęs, kad neatsisega lengviau nei turėtų – vaikas neturi galėti pats atsegti saugos diržų. Atkreipkite dėmesį į stabdį – jis turi tvirtai laikyti vežimą. Įsigiję naudotą vežimėlį turėkite omenyje, kad jame kitas vaikutis miegojo, valgė, prakaitavo bei tikėtina darė kitus reikalus, todėl tas dalis, kurias tik įmanoma išskalbkite su kūdikio rūbams naudojamu skalbikliu higienos režimu. Kitas dalis pavalykite drėgna šluoste – nenaudokite stiprių chemikalų – jie gali įsigerti ir dirginti ne tik mažylio odelę, bet ir kvėpavimo takus bei sukelti alergines bei kitas nepageidaujamas reakcijas.

Lovytė

Nuo 2011 metų daugelyje valstybių uždrausta gaminti bei prekiauti lovelėmis su vienu nusileidžiančiu kraštu – dėl pavojaus mažyliui susižeisti ar net mirtinai susižaloti. Taip pat tarpai lovelėje neturi viršyti 8 cm - didesniuose tarpuose gali užstrigti vaiko galvelė. Niekuomet nepirkite išrinktos lovelės – tai net ne katė maiše. Atvykę apžiūrėti lovelės įsitikinkite, kad ji stabili – kilstelkite už vieno kampo ir gerai papurtykite – lovelė neturėtų kraipytis. Nepirkite lovelės, kuri akivaizdžiai surinkta ar sutvirtinta ne pagal gamintoją, apžiūrėkite, kad nebūtų klijavimo žymių - tai ne tik neužtikrina stabilumo, bet klijai gali kenkti Jūsų brangenybei. Jei pastebėjote dažymo ar lakavimo žymių – ieškokite kitos lovelės – saugokite mažylį nuo neaiškios kilmės chemikalų.

Čiužinys

Tai daiktas, kurį verčiau įsigyti naują. Čiužinyje kaupiasi ir savo gyvenimus gyvena ne tik visų persekiojamos erkutės, bet visa armija bakterijų, o dar blogiau – gali įsiveisti ir pelėsis – būtent vaiko čiužiniui tenka ištverti potvynius. Senesniuose čiužinukuose gali būti ir dabar jau nenaudojamų chemikalų (ftalatų, BPA). Maža to, čiužinukas nuo naudojimo minkštėja, deformuojasi – o kietas čiužinys yra rekomenduojamas kūdikiui ne tik dėl taisyklingos kaulinės struktūros vystymosi, bet ir kaip prevencinė priemonė staigios kūdikių mirties sindromui (SKMS, angl. SIDS).

Rūbai

Kūdikis auga beprotiškai greitai, todėl įsigyti kito mažylio nešiotus rūbus yra puiki priemonė sutaupyti. Maža to, patys rūbeliai būna mažai nešioti – kai kurie dėvėti vos kelis kartus, o kai kurie iš viso tik matuoti. Įsigyjant naudotus rūbelius atkreipkite dėmesį į drabužėlių būklę – venkite prairusių, adytų, pritvirtintų raištelių, diržiukų, sagučių ar kitų silpnai besilaikančių ar trūkstamų detalių – vaikučiui neturi būti jokios galimybės įsipainioti ar paspringti pridėtiniais papuošimais – saugumas svarbiausia.

Įsigijus naudotus rūbelius, kad ir kaip tvarkingai jie beatrodytų ir kad ir kokie pavargę Jūs bebūtumėte, perplaukite visus ir išlyginkite – apsisaugosite nuo bakterijų, alergenų ir svetimų kvapų.

Žaislai

Naudoti žaislai, jei tik jie nesulūžę – be aštrių briaunų, be trūkstamų dalių ar detalių puikiai tarnaus Jūsų mažajam. Minkštus žaislus rekomenduojama perskalbti, o „kietuosius“ kruopščiai išvalyti drėgna šluoste – tikėtina dauguma jų turės tiesioginį sąlytį su Jūsų brangenybės burna. Atkreipkite dėmesį ar žaislai gaminti ES rinkai – parsisiųsti žaislai iš Kinijos ne retai iš pirmo žvilgsnio džiugina mažylį, tačiau naudojimo eigoje skyla, byra atskiromis, aštriomis detalėmis, iškrinta maitinimo elementai – Jūsų kūdikis – didis atradėjas, jis išardys viską, kas išsiardo ir viską, kas neišsiardo, todėl originalių žaislų analogijos neretai neatlaiko išbandymo mažylio smūgiais, o jei juos ir atlaiko, tai kapituliuoja prieš begalinį augantį smalsumą. Be to, nepamirškite, kad joks minkštas migdukas ar pliušinis žaislas – nesvarbu naujas ar ne, negali būti paliekamas mažylio lovelėje jam miegant, nebent jis tvirtai – neatlupamai prisitvirtina prie lovelės kūdikiui nepasiekiamame aukštyje (SKMS prevencinė priemonė).

Vonelė

Neįskilusi, neaplūžinėjusi – be aštrių kampų vonelė puikiai tarnaus ne vienam mažyliui. Naudota pripučiama vonelė vis tik nėra pats tinkamiausias pirkinys – vien todėl, kad jos daugelio nerekomenduojamos net ir naujos - dėl saugumo. Įsigiję naudotą vonelę nepamirškite jos kruopščiai išplauti net kelis kartus.

Buteliukai, čiulptukai, pientraukis

Tik nauja. Mamos neretai susigundo naudotais pientraukiais – tokius pardavinėti turėtų būti uždrausta. Kartu su kitos mamos pienuko likučiais gali būti perduodama visa galybė virusų Jūsų mažyliui – tarp jų net ir tokie kaip citomegalo virusas (CMV) ar ŽIV (AIDS). Žinomi ir patikimi gamintojai imperatyviai nurodo, kad vienas pientraukis – vienam naudotojui ir paprastai net negamina papildomų/atsarginių dalių rinkinių. Jei negalite leisti sau įsigyti brangaus pientraukio ir manote, kad Jums jo – pientraukio - tikrai reikia, įsigykite paprastą, pigų, bet naują. Dar geriau - prieš pirkdamos bet kokį pientraukį pasikonsultuokite su žindymo specialiste. Jūsų pienukas Jūsų mažyliui – didžiausia dovana – saugokite jį.

Vystymo stalas

Tai puikus pagalbininkas, saugantis mamų bei tėčių nugaras ir leidžiantis ne tik patogiau pakeisti sauskelnes, bet ir užsiimti maloniomis masažų ar oro vonių procedūromis. Panaudotas, tačiau tvirtas ir stabilus vystymo stalas tikrai yra puikus pirkinys. Atkreipkite dėmesį į tai, kad netrūktų jokių detalių – ypač aptvarėlių iš šono, saugančių mažylį nuo nusiridenimo (niekada nepalikite mažylio vieno ant vystymo stalo, kad ir koks saugus Jums atrodytų vystymo stalas).  Nepamirškite itin kruopščiai išvalyti visas stalo dalis. Jei drauge nusprendėte įsigyti ir vystymo padėkliuką – verčiau įsigykite jį naują – užtikrinti higieną ir švelniai jį išvalyti bus iš tiesų sunku, o mažylio nuogas kūnelis betarpiškai draugaus su juo ne vieną mėnesį.

Maitinimo kėdutė

Kokybiška kėdutė gali puikiai išmaitinti ne du – tris vaikus, bet net keletą kartų. Pagrindiniai du reikalavimai įsigyjant naudotą kėdutę: trijų taškų prisegimo sistema, kad mažylis negalėtų išlipti, ir įtvirtinimas tarp kojų, kad kūdikis neišslystų. Papildomai galite atkreipti dėmesį į atramą nugarai, pakojukus, tačiau tai jau tik besirenkančiųjų skonio reikalas. Be abejonės, tvirti diržai, neskilusi nė viena detalė, stabilumas ir tvirtumas, patikimas – vaikui neįveikiamas užsegimas, yra tai, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį atvykę apžiūrėti maitinimo kėdutės. Jei kėdutė medinė – įsitikinkite, kad ji naujai neperdažyta ir neperlakuota. Jei kartu įsigijote ir medžiaginį paminkštinimą – būtinai jį išskalbkite ir išlyginkite.

Maitinimo priemonės, gertuvės

Lėkštės, šaukšteliai, dubenėliai, maitintuvai (taip, mamos pardavinėja net panaudotus tinklelius vaisiams)  ir gertuvės kūdikiams paprastai dėl jų pačių saugumo gaminami iš plastiko, kuris, deja, bet nusidėvi, susibraižo, skyla, kaupia bakterijas ir kitus nešvarumus. Patikėkite, mažylis jam skirtais vaikiškais įrankiais, gertuve gali naudotis pakankamai ilgai – tai nebus trumpalaikė investicija. Pasibodėkite pirkti ne tik naudotus vaikiškus indus, bet neleiskite pinigų ir abejotinos kilmės bei kokybės plastiko gaminiams, kurie neturi žymos, jog gamyboje nenaudojamas bisfenolis bei nėra BPA, taip pat nepamirškite, kad į indus dedame karštą maistą, o tokiu būdu vaikų indams yra keliami specialūs saugumo reikalavimai. Apibendrinant – netaupykite – o juk daug ir neišleisite vaiko maitinimo priemonėms – verčiau įsigykite kelias, bet kokybiškas.

Pats paprasčiausias būdas sutaupyti ir iš tiesų įsigyti patikimus naudotus daiktus – pirkti juos ar gauti dovanų iš draugų bei  artimųjų, tačiau ir tokiais atvejais nepamirškite apie saugumą bei būtinybę viską išvalyti, išplauti ir, jei įmanoma, dar ir išlyginti. Taip pat nepamirškite, kad panaudotų daiktų naudojimas antrą kartą – tai ne nepritekliaus, bet išmintingo bei atsakingo vartojimo požymis, tai kartu visos šeimos ir naujo žmogaus vertybių bei požiūrio formavimas.

40 komentarai


  • Laukiuosi dvinuku. Gims birzelio pabaigoje. Dar neturiu nupirkusi nieko.

    Rasa

  • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500mg Capsules slq.rzxl.babybaby.lt.ykj.rr http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    ukefezixunequ

  • 500 Mg[/url] Amoxicillin 500mg Capsules ion.xljb.babybaby.lt.kop.kz http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    ujicaya

  • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin Online dgk.boer.babybaby.lt.wxn.eg http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    ijkihiyuxo

  • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin Without Prescription hpe.lxbe.babybaby.lt.cta.ao http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    eratoni

Palikti komentarą