Čiulptukas – draugas ar priešas

Paskelbta Viktorija G.

Dar nė vienas vaikas negimė su čiulptuku lūpose ir daugelis skeptikų pasakytų, kad čiulptukas kenkia vaiko sąkandžiui, kenkia dantukams, kenkia įgūdžiui žįsti krūtį, kenkia sąmonei ir aplamai kenkia vaikui. Ne tik vaikui - kenkia mamai, močiutei ir seneliui, o labiausiai – tiems, kurie seniai nebeaugina vaikų, o patys užaugo su čiulptuku.

Vienok, mokslo žmonės nurodo, kad čiulptuko naudojimas padidina vidurinės ausies uždegimo riziką, kuri gerokai sumažėja, jei čiulptuko atsisakoma iki pirmo pusmečio. Atliktais tyrimais* sąsajos tarp žindymo sunkumų ir čiulptuko naudojimo paneigtos, tačiau vis tik išlieka rekomendacijos kūdikiams, kurie yra tik gimę ir dar silpnai žindo krūtį, nesiūlyti čiulptuko iki vaikutis ims tinkamai žysti – maždaug iki pirmojo mėnesio (rekomendacija netaikoma mažyliams, kurie tinkamai ir noriai žindžia). Vienas pagrindinių argumentų - vaikai nenoriai atsisako čiulptuko, tačiau nepamirškite, kad vaikai be galo greitai vystosi ir vienus įpročius keičia kitais - pradeda sėdėti, ropoti, savarankiškai valgyti, todėl visame šiame maratone, siekiant išvengti didelių kovų rekomenduojama atsisveikinti su čiulptuku maždaug apie pirmąjį mažylio gimtadienį. Nepamirškite, kad atsisveikinti su įpročiu čiulpti kumštuką taip pat ne mažiau sudėtinga.

Pagrindinė priežastis, kodėl tėveliai nusprendžia mažyliui pasiūlyti čiulptuką – noras padėti mažyliui nusiraminti ir be abejonės, patiems bent šiek tiek pasiilsėti. Iš tiesų, įrodyta, kad čiulptuko čiulpimas ramina kūdikį, tačiau tai jokiu būdu nepakeičia maitinimo ar artumo poreikio. Būtina paminėti ir tai, kad remiantis atliktais tyrimais nustatytas tiesioginis ryšys tarp čiulptuko ir sumažėjusios staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS, angl. SIDS) rizikos. Pažymėtina, kad čiulptukas neapsaugo nuo SKMS, tik sumažina jo riziką.

Tuo atveju, kai tėveliai nusprendžia pirmą kartą mažyliui pasiūlyti čiulptuką yra keletas svarbių aspektų, kurių būtina paisyti: nesiūlykite įkyriai – jei mažylis parodė, kad nenori čiulptuko, lukterkite – gal net keletą dienų, nesiūlykite mažyliui čiulptuko, kai kūdikis alkanas – ir nenaudokite čiulptuko vėliau maitinimo laikui atidėti. Rekomenduojama visuomet mažylį pirmiausia raminti prisilietimais, sūpavimais, artumu, kutuliais ar kitais Jūsų atrastais būdais, o čiulptuką siūlykite prieš miegą ar kai mažylis iš tiesų neramus. Atminkite, čiulptukas mažyliui – ne mama.

Ir pabaigai – visi mokslininkai, tetos ir kaimynai yra be galo patyrę, valdo neįtikėtinos gausos bei įvairovės šaltinių informaciją, bet mes, savo vaikų mamos ir tėčiai žinome geriausiai, kas tinka mūsų vaikams. O jei nežinome, tai jaučiame širdimi ❤️

 

 

*Tyrimų nuorodos (angl. kalba): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343725/

1 komentaras


  • TP8FFD1 www.yandex.ru

    TP8FFD1 www.yandex.ru

Palikti komentarą